Joskus, tai melko usein tekee mieli kahvia vielä iltamyöhään. Kofeiiniton on lääke tähän hätään!
Nyt täytyy sanoa, että liikutaan hivenen hämärillä vesillä. Minä olen nimittäin juuri se tyyppi, joka vielä jokin aikaa sitten piti kaikenlaisia kofeiinittomia kahvinplöröjä huonona vitsinä. Kuitenkin Helsinki Coffee Festivaleilla Muukkosen Arttu tarjoili Lehmuksen tiskillä sen verran maistuvaa kofeiinitonta, että täytyi miettiä tätä ajatusta uudelleen. Täytyy tunnustaa, että tämä kokeilu oli samalla itselleni ensimmäinen askel kunnon kofeiinittoman kahvin pariin. Aiemmat kokemukset kun ovat rajoittuneet pikakahveihin.

Lehmus Roasteryn Kesämäki on aivan uusi tuote, ja paahtimon ensimmäinen kofeiiniton sellainen. Nykypäivänä kofeiinin poistomenetelmät ovat kehittyneet niin paljon, että oikeasti huippulaatuisesta kahvista kannattaa myös tehdä kofeiiniton vaihtoehto. Hellävaraisempien menetelmien myötä kun kahvin ominaiset aromit jäävät suhteellisen hyvin tallelle papuun. Kesämäki on Kolumbialainen, Huilan alueelta La Platan maakunnasta tuleva arabicasekoitus Castilloa, Caturraa ja Colombiaa. Tämä pienviljelijöiden tuottama kahvierä on Lappeenrannan linnoitukseen tuotettu Cafe Importsin kautta. Kahvi on valikoitu ja maisteltu ensin tavallisena kofeiinipitoisena papuna. Sen jälkeen kofeiini on poistettu liottamalla raakakahvia vedessä, johon on lisätty etyyliasetaattia, jota saadaan luontaisesti fermentoidusta sokerista ja muista luontaisista lähteistä. Etyyliasetaatti sitouttaa klorogeenihappoa kahvipavun sisällä ja mahdollistaa siten kofeiinin eristämisen pavusta. Ei siis mitään sen erikoisempia myrkkyjä.

Kofeiini tuo kahviin oman makunsa, joka on tavallaan toivottu, mutta aiheuttaa monelle myös ei toivottuja oireita. Myös raskaana olevat ja/tai imettävät äidit voivat kofeiinittoman kahvin kanssa startata turvallisesti päivän, ja toisaalta sillä ei ole haitallista vaikutusta yöuniin.

Meidän perheen kolmivuotiaan pikkubaristan mieleen Kesämäki oli ainakin! Olin hiukan jännittynyt, mitähän tyttö mahtaa sanoa ensimmäisestä kahvikokemuksestaan, ja kysyinkin heti miltä kahvi mahtaa maistua. Ilosta hehkuen hän huudahti ”kahvilta!”. Ja hyvin on maistunut, tai ehkä hän maistelee sitä vaan siksi, että on siistiä tehdä ns. isojen juttuja. Niin tai näin, meidän yhteiset kahvihetket on olleet aivan huippuja!

Kesämäki on siis 1200-2000 metrissä kasvatettu, käsin poimittu ja pesukäsitelty sekoitus. Paahto on Lehmuksen asteikolla 2/5, mutta ainakin omaan silmään se näyttää karkeasti keskipaahtoiselta. Tuoksussa on tietty makeus, mutta muuten leivän tai maltaan kaltainen tuoksu on selkeä. Entä millainen on tämän kofeiinittoman kahvin maku? Väittäisin että monikaan ei sokkotesteissä tätä kofeiinittomaksi arvaisi, sen verran hyvin on onnistuttu kahvi valitsemaan ja paahtoprofiili virittämään. Maussa on mukava ripaus hapokkuutta, joka on ehkä se joka huijaa makuaisteja luulemaan tätä ”oikeaksi kahviksi”. Muuten makumaailma on hillityn pehmeä. Maussa on tuoksun kaltaista mallasta, mutta löytyy siitä hedelmäisempikin puoli, joka tulee esiin viipyilevänä jälkimakuna. Otin oikeuden pyöräyttää Kesämäestä myös espresson latten pohjaksi, ja se oli todella positiivinen yllätys. Mikään ykkösvaihtoehto ei Kesämäki tähän ole, sen verran ”vajaan” makuinen on lopputulos, mutta kuitenkin pehmeän makuinen ja maistuva juoma tämäkin. Voi olla että pikkubarista vaatii tekemään tästä kestotilauksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *