Aina silloin tällöin sitä saa käsiinsä jollain lailla tavanomaisesta poikkeavaa kahvia, joka on ehkä kasvanut poikkeuksellisissa olosuhteissa tai jonkin pienen sadon tuotosta. Yksi pitkään aikaan erikoisimmista tällaisista kahveista on omalle kohdalleni Kaffa Roasteryn Project X -nimeä kantava mysteerikahvi. Erikoiseksi kyseisen kahvin tekee sen käsittely, joka on maseraatio -prosessointi (käytetään myös nimitystä anaerobinen fermentointi). Tämä alunperin viininvalmistuksesta tuttu menetelmä perustuu tässä tapauksessa kahvimarjojen fermentointiin 48 tunnin ajan ilmatiiviissä tynnyreissä, jolloin hapettomissa olosuhteissa selviävät ainoastaan tietynlaiset mikrobit. Ja tämä vaikuttaa lopputuloksen eli kahvin makuun. Tämä Kaffa Roasteryn kokeilu on tehty yhteistyössä Brasilialaisen kahvinviljelijä Pedro Texeira Gabarran kanssa. Saman miehen, jolta Kaffa hankkii Brasilialaiset kahvinsa.

Tässä kohtaa moni varmasti miettii, kannattaako Brasilialaista kahvia tänä päivänä ostaa lainkaan, liittyen esimerkiksi siellä riehuviin metsäpaloihin. En mene aiheeseen sen syvällisemmin, kuin toteamalla että Brasiliassa on paljon viljelijöitä jotka huolehtivat ympäristöstään sekä kantavat vastuunsa kestävän kahvintuotannon eteen. Eli sillä on väliä, millaista Brasiliasta tuotettua kahvia juomme.

Kaffan Project X -kahvi on pulped natural- ja maseraatioprosessoitu Topazio -lajiketta, joka on kasvanut 900-1100 metrin korkeudessa. Puista poimimisen ja fermentoinnin jälkeen pavut on kuorittu osittain niin, että pavun ympärille on jätetty marjan makeaa hedelmälihaa, jonka jälkeen pavut on kuivattu.

Mutta itse asiaan eli kahvin maisteluun. Valmistin Project X:n pour overina Kalita 155 -suodatinsuppilolla (reseptillä 15 / 250 g). Keskipaahtoisen kahvin makumaailma on aivan jotain muuta, kuin mitä Brasilialaisilta kahveilta on totuttu odottamaan. Maku on ensinnäkin erityisen makea, maussa on raikkaan punaisen marjan sekä kirsikan vivahteita mukavalla hapokkuudella terästettynä. Jos ei tietäisi, niin Brassiksi tätä kahvia tuskin kovin moni ensituntumalta arvaisi. Kahvi on ehdottomasti parhaimmillaan reilusti jäähtyneenä, jolloin makeus taittuu trooppisiin hedelmiin sekä meloniin. Todella mieleenpainuva kahvi, etenkin kun tietää kuinka se on saanut alkunsa.

Kaffa Roastery lahjoittaa Project X -kahvinsa myynnistä 10% Amazon Watchille sademetsien tukemiseksi. Mikäli mielit kyseistä kahvia, kannattaa suunnata pikimmiten Kaffan verkkokauppaan tai kahvilaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *