Viime aikoina olen pyrkinyt sisäistämään itselleni erään Helsinkiläispaahtimon slogania ”drink less coffee”, eli juo vähemmän kahvia. Aina se ei tosin näin kahden pienen lapsen isänä ja hoitovapaalla ollessa tahdo onnistua. Toisinaan on pakko myöntää kahvia kuluvan ihan vaan polttoaineeksi. Mutta ajatus sloganin takana on se, että ihmisten tulisi pyrkiä juomaan vähemmän, mutta sitäkin parempilaatuista kahvia. Itselleni parhaat kahvimuistot asettuvat joidenkin mehukkaiden Kenialaisten ja Etiopialaisten kahvien äärelle, jollainen tämänkertainen kahvi myös on. Tamperelainen Mokkamestarit julkaisi nimittäin vastikään uuden Etiopialaisen natural -kahvinsa, joka kantaa nimeä Etiopia natural Melesewelde. Kyseessä on peräti 88 cupping score- pistettä saavuttanut heirloom -kahvi arvostetusta Ethiopia Cup Auction -huutokaupasta. Kahvi tulee Etiopian Sidamosta, tarkemmin Bensan alueelta, jossa viljelijä Melese Welde kasvattaa heirloom -kahvilajikkeita (Berebera, Korchi, Wanza sekä Shola) yhdessä suurperheensä kanssa korkealla 2100-2250 metrin korkeudessa. Welden 2,5 hehtaarin tila on saanut paikallista tunnustusta sitoutumisestaan kahvinviljelyyn sekä virallista asiantuntija- apua viljelystyöhön.

Cupping on tarkan protokollan mukainen tapa maistella ja arvioida yhtä tai useampaa kahvilaatua. Cupping -menetelmää käyttävät yleisesti raakakahvin ostajat, paahtajat sekä baristat tutustuessaan uusiin kahveihin.

Mokkamestareiden Etiopia natural Meleseweldeä paahdetaan vaaleaksi (1/5) sekä keskipaahtoiseksi (3/5), ja itselläni oli kunnia päästä testaamaan näistä kumpainenkin paahto. Aloitetaan vaaleammasta versiosta, eli pussi auki ja papuja tuoksuttelemaan. Pienikokoisesta, vaaleapaahtoisesta pavusta löytyy mielenkiintoisen makea, vadelman tai vadelmamarmeladin tuoksu. Valmistin tätä kahvia useammalla menetelmällä, pour overina Kalitalla sekä tietenkin aeropressilla. Pääsipä kahvi myös retkitestiin Delter Coffee pressillakin, joten kokemusta hieman erilaisista metodeista kertyi mukavasti. Vaaleapaahtoinen Melesewelde on hyvin tasapainoisen ja kaikin puolin puhtaan makuinen kahvi. Se ei ole millään lailla makein tai marjaisin Etiopialaiskahvi, vaan tyylikäs kokonaisuus makeutta sekä raikkautta. Maussa esiin nousee samettisuus, miellyttävän raikas hapokkuus ja makua hallitsee vadelman sekä luumun mukava makeus. Keskipaahtoinen versio tästä Etiopialaiskahvista on maultaan pehmeämpi, ja vaaleapaahtoisen kahvin makeutta on luonnollisesti vähemmän, pidemmälle viedyn paahdon ansiosta. Samalla korostuu tukeva, pyöreä body ja kahvin samettisuus tulee esiin vaaleaa paahtoa selkeämmin. Keskipaahtoinen Melesewelde toimi itselleni ennen kaikkea espressona, ja hyvin toimikin! Paahto on kuitenkin espressoon sopivan vaalea, jotta sen maku jää todella monivivahteiseksi ja makeaksi. Hapokkuus ja raikkaus ovat hallitsevia elementtejä, ja suuhun jää huikean hieno vadelmahillon makeus. Todella herkullinen kahvi moneen makuun, ja toimii mainiosti myös maidon kanssa.

Mokkamestareiden Etiopialaiset uutuudet sekä muut kahvit löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *