Jälleen kerran koitti se kahvinystävän pienimuotoinen joulu, kun tuore Slurp -lähetys kopsahti postilaatikkoon. Kipin kapin paketti auki ja sisältöä tutkimaan. Tällä kertaa sisällöksi paljastui kahvia Tampereelta, tarkemmin Kahwelta. Tämä oli itselleni oikein mieluinen yllätys, sillä olen tätä Joel Marttalan luotsaamaa paahtimoa seurannut tarkkaan sosiallisen median ihmeellisestä maailmasta. Joel tuntuu paahtavan kahvia totisesti suurella sydämellä ja mukavan rennolla otteella, joten oli mukava päästä testaamaan miehen uunituoretta espressoa.

Denin de Leon tulee Guatemalan Huehuetenangon alueelta, jossa kahvin nimen mukaisesti Denin de Leon sekä Yensi Funez viljelee Caturra, Pache ja Bourbon -lajikkeita kolmen hehtaarin kokoisella tilallaan. Kahvipensaat kasvavat tilalla 1650 metrin korkeudessa yhdessä Chalum- ja Gravilleapuiden kanssa. Kahvin prosessoinnista on Joel kirjoittanut Kahwen nettisivuille tyypilliseen tapaansa hyvin informatiivisen pläjäyksen;

”Sadonkorjuu tehdään kolmeen kertaan, jolloin marjat valikoidaan tarkasti. Marjat pulpataan samana päivänä ja laitetaan fermentoitumaan n. 48 tunniksi. Tämäkin riippuu täysin keleistä alueella. Tään jälkeen ne pestään puhtaalla vedellä ja kuivataan auringossa patioilla. ”

Ja sitten itse asiaan, eli kahvin kimppuun. Denin de Leonia on saatavana Kahwelta neljänä paahtona (1,2,3 ja 5/5). Slurpin kautta kotiin tulla tupsahtanut espressopaahto kyseisestä kahvista on light espresso -versio, ja silminnähden paahdettu vaalean sorttiseksi. Kahvin tuoksussa vallitseva elementti on kirpsakka makeus, joka tuo ensimmäisenä mieleen hunajan. Itse espresso vaatii kotibaristalta hieman kärsivällisyyttä, jotta jauhatus ja annostus löytyvät kohdalleen. Kaikki säätö ja kokeilu kuitenkin palkitaan. Kokeilin kyseisellä kahvilla hieman perinteistä 1:2 (18g kahvia – 36g espressoa) suhdetta pidempää shottia, ja siihen kahvi tuntui sopivan hienosti. Noin 40 gramman pintaan laskettu tuplaespresso on todella TODELLA mukavan makuinen juoma. Maku on tasapainoinen ja siinä on hienon monivivahteinen, hunajan sekä persikan tai kypsän nektariinin kaltainen kirpeä makeus. Kahvin body on kevyt, olematta mitenkään liian hento. Hapokkuus on miellyttävän matala, jättäen suuhun sellaisen tuntuman, että koska tätä nektariinia tulee lisää. Erittäin vahva suoritus Kahwelta, ja vie kyllä paahtimon kahveista omaan makuuni kärkipaikan. Tätä espressoa tuli testattua useamman kupposen verran myös maitojuomien pohjana, jossa se toimi vaaleaksi paahdoksi erinomaisesti. Matalasta hapokkuudesta ja makeudesta johtuen kahvin hienot ominaisuudet nousevat mukavasti esiin myös cappuccinon sekä latten pohjana.

Slurpin kahvit tuoreena kotiisi löydät tutusta paikasta, eli täältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *