On olemassa joitain kahveja, jotka tuovat aina pienoisen hymyn tämän kahvinryystäjän huulille. Joitain, mitä keitellessään tietää aina saavansa takuulla maistuvan kupposen. Yksi tällaisista kahveista on itselleni aina ollut Lehmus Roasteryn Brasilialaiset Kettu -kahvit. Kyseisistä kahveista on juuri Lappeenrannan linnoituksessa paahdettu tuoreen sadon erät, joten oli mukava päästä niitä maistamaan. Kettu -kahvit ovat sinällään monelle tuttuja, keski- ja tummapaahtoisia hyvinkin moneen makuun sopivia kahveja. Uusin tulokas Kettujen sarjassa on kardemummalla sekä ceylonkanelilla maustettu versio. Viime vuonna tämä oli omalle kohdalleni todella positiivinen yllätys toimien erityisen hyvänä kylmän vuodenajan lämmikkeenä.

Lehmus Roasteryn pojat vierailivat vastikään Brasiliassa, Pedralvan maakunnassa Sebastião Alexandre Silvan kahvitilalla. Se on yksi viidestä farmista, jotka tuottavat kahvia Pedra Brancan pesuasemalle, josta myös osa Kettu -kahveista on peräisin. Tästä löytyy hieno matkareportaasi kuvineen Lehmuksen sivuilta.

Kettu -kahvit ovat siis tuttuun tapaan Brasilialasta, Minas Geraisin alueelta peräisin olevaa Yellow Bourbon -lajiketta. Kahvimarjat ovat kasvaneet banaanipuiden varjoissa rinteisellä tilalla 1400-1600 metrin korkeudessa ja ne on natural -käsiteltyjä. Pääsin maistamaan ketuista kaikkia kolmea versiota, jotka kaikki ovat itselleni hyvinkin tuttuja, eivätkä sinällään tuoneet mitään suuria yllätyksiä.

Tumma Kettu (paahtoaste 4/5) toimi omaan makuuni parhaiten espressona ja maitojuomien pohjana. Ihan tarkkaa muistikuvaa ei viime vuoden tummasta ketusta ole, mutta itseäni hivenen yllätti tämänkertaisen tumman paahdon ”vaaleus”. Voi toki olla, että aika tekee tepposensa muistikuville, mutta jotenkin ajattelin tumman version olevan vieläkin tummempaa. Oli miten oli, tummempi versio ketusta on aina ollut itselleni yksi suosikeista cappuccinon pohjaksi. Niin myös tämänkertaisen kahvisadon kohdalla, toimivaa on! Kahvin maku on pehmeä, klassiset kaakaonibsien ja tumman suklaan sekä pähkinän vivahteet voi tämän kahvin kohdalla todella allekirjoittaa. Maitokahvin ystävälle takuuvarmasti maistuva kahvi! Keskitumma (paahtoaste 3/5) on hitusen vaaleampi versio samasta Brasilialaisesta pavusta. Tämä maistuu selkeästi monivivahteisemmalle, mukavaa raikkautta ja mantelimaista makeutta nousee esiin, kuten vaaleammista paahdoista sopii odottaa. Hapokkuus on tässä keskipaahtoisessa selkeämpi kuin tummemmassa versiossa. Tässä on varmasti hyvinkin moneen kahvipöytään passeli kahvi, joka maistuu niin maidon kera nautittuna kuin ilman. Yllätyksetön, mutta erinomaisen maistuva ja täyteläinen kahvi.

Mauste -kettu on kardemummalla ja aidolla ceylonkanelilla viritetty versio keskipaahtoisesta ketusta. Talviseen aikaan ja jouluna kaupan hyllyille tulee monesti tämäntapaisia maustettuja kahveja, joissa on kuitenkin omasta mielestäni se ikävä piirre, että pääroolissa ovat mausteet eivätkä itse kahvi. Mauste -kettu on maustettu kanelin ja kardemumman seoksella siinä määrin maltillisesti, että laadukkaan brassikahvin ominaisuuksia ei ole lähdetty täysin peittämään. Tässä on todella maistuva viilentyvien viikonloppujen aamu- tai iltakahvi, jota todella maistelee mieluusti toisenkin kupposen.

Lehmus Roasteryn Ketut sekä muut kahvit löydät paahtimon verkkokaupasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *