Omalle kohdalleni yksi menneen kesän ehdottomasti mieleenpainuvimmista kahvimaisteluista oli Turun Kahvipaahtimon kesän kolme kovinta -sarja. Niinpä olin melko täpinöissäni saadessani käsiini samaisen paahtimon vastaavan loppuvuoden kolme kovinta -satsin. Turun kahvipaahtimolta putoilee tasaiseen tahtiin yllättäviä ja erityislaatuisia kahveja, joten odotukset näitäkin uutuuksia kohtaan olivat todella korkealla. Mutta voiko nämä olla vielä parempia kahveja kuin kesäisessä kolmen kahvin sarjassa, ettei nyt tulisi odoteltua liikoja? Tämä selviää vain ja ainoastaan maistamalla. Siispä asiaan ja kahvien kimppuun. Pohjustukseksi voi käydä lukaisemassa viime kesäisen juttuni noista kesän kovimmista.

Maistelin tätä kahvikolmikkoa pour overina eli käsin uuttamalla sekä aeropressilla. Näiden tutumpien metodien lisäksi iskin kotiin pystyyn pienimuotoisen cuppingin. Kenelle kuppaus eli cupping on vieras, voi käydä lukaisemassa vaikkapa kahvikollega Uuttajan jutun aiheesta. Mutta lyhyesti, cupping on varsin tarkkaan strukturoitu menetelmä kahvin maisteluun sekä muiden ominaisuuksien tutkiskeluun. Itse tein cuppingin perinteisen kaavan mukaan suhteella 60 grammaa kahvia/ litra vettä ja neljän minuutin uuttoajalla ennen kahvin pinnan rikkomista sekä ”kuorimista” lusikalla. Tämä cupping on muuten oikein mielenkiintoista touhua kotioloissa, vaikkei lajia sen enempää harrastaisikaan. Siinä selviää hyvin, kuinka kahvin maku voi muuttua paljonkin sen jäähtyessä aivan huoneenlämpöiseksi saakka.

El Salvador Los Pirineos Shade #09 tulee Usulutánin alueelta, jossa Gilberto Baraona niminen viljelijä kasvattaa Pacamara- lajiketta 1350-1550 metrin korkeudessa. Kahvi on käsin poimittua ja honey -prosessoitua. Tämä kahvi oli heti ensimetreiltä melkoinen yllätys. Ensituntuma kahvista on nimittäin melko hapokas, jopa viinimäinen. Allekirjoittaneen oli pieniä vaikeuksia löytää tästä kahvista ensialkuun selkeää kuvaa, ja olisiko maku jopa liiankin hyökkäävä omaan makuun. Mutta kuten usein, myös tässä tapauksessa kahvin maku muuttui jäähtyessään melko dramaattisesti. Kymmenisen minuuttia jäähdyttyään tämä kahvi oli huomattavasti helpommin lähestyttävä ja maku jollain lailla freesimpi. Makeampi puoli kahvia tuli näin esiin ja mausta löytyy punaisia marjoja sekä aprikoosimaista heleyttä. Hieno avaus tämän kolmikon maistelulle ja selkeästi ns. arkikahveista edukseen erottuva kahvi.

Guatemala La Nueva Montana on peräisin Fraijanesin kunnan El Palmarin alueelta. Antonio Gonzales viljelee Catuai -lajikettaan siellä 1550-1800 metrin korkeudessa. Käsin poimittu kahvi on Finca El Haton pesuasemalla käsitelty ja honey -prosessoitu. El Salvadorilaisen kahvin tapaan tässäkin on jätetty osa kahvimarjan hedelmälihasta pavun päälle fermentoitumisen ajaksi. Tämän jälkeen kahvia on kuivatettu korotetuilla pedeillä 15-17 päivän ajan. Kyseisestä kahvista luin ennen maistelua Turun Kahvipaahtimon nettisivuilta, että miehet olivat maistaneet kahvissa ”kirsikkamakeisia, niitä viinikumisia, jotka näyttävät kahdelta roikkuvalta kirsikalta.” Hetken olin että hohhoijaa. Mutta pakko sanoa näin kahvia maisteltua, että en itse keksi parempaa vertausta maulle. Kahvi on todella kirsikkaisen makea ja siitä jää suuhun sitruksinen jälkimaku. Huh mikä herkku tämäkin!

Honduras Los Pinos on tavallaan syystä tämän jutun viimeinen kahvi, sillä se on ehdottomasti sarjan suosikkini. Tämä Pozo Negrosta, Intibucan alueelta saapuva kahvi on Joaquina Montoyan ja hänen poikansa viljelemää Catuai -lajiketta. Kahvi on kasvanut 1700-1800 metrissä, ja käsin poimimisen jälkeen se on Los Pinosin asemalla pesukäsitelty. Kahvimarjat on kuivattu kontrolloiduissa olosuhteissa 20-25 päivää. Tämä kahvi oli heti ensipuraisulta ehdoton suosikkini tästä satsista. Kahvin makuluonnehdinnoissa harvoin näkee kinuskia, mutta tämän kohdalla se totisesti pitää paikkansa! Kahvi on erittäin makea, jäähtyessään tuo makeus nousee vielä lisää esiin hunajaisena, aivan kuin joku olisi lisännyt kuppiin makeutusta. Makeuden rinnalla mausta löytyy upealla tavalla yrttisiä tai kukkaisia vivahteita. Aivan ehdottomasti yksi parhaita kahveja pitkään aikaan joita on vastaan tullut.

Turun Kahvipaahtimon loppuvuoden kolme kovinta löydät paahtimon verkkokaupasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *