Tällä kertaa maistelussa on kaksi tyystin erilaista kahvia Tampereelta Mokkamestareilta. Sain nimittäin maisteltavaksi kaksi heidän uunituoretta paahtoa, tumman Kongo Kivu’n sekä vaalean Kenya Ndaroini’n. Itse en viime aikoina juuri ole lämmennyt ääritummista paahdoista, vaan enemmän on maistunut vaaleat kukkaiset ja marjaiset sekä keskipaahtoiset kahvit. Olikin mielenkiintoista päästä maistamaan tummaa Kongoa, varsinkin kun kyseinen maa on itselleni melko vieras kahvinmaisteluiden saralta. Vaalea Kenialainen taas nostatti veden kielelle jo ennen pussin avausta. No mutta maistetaas kumpaistakin.

Kongo Kivu Organic tulee Kongon demokraattisen tasavallan itäosasta, Tsheya-Minova kylästä. Siellä tätä 86 cupping- pistettä saavuttanutta kahvia tuottaa SOPACDI (La Solidarité pour la Promotion des Actions Café et le Développement Intégral) niminen co-operatiivi. Kyseisen vuonna 2003 perustetun co-operatiivin missio on voimaannuttaa paikallisia kahvialan pientuottajia ja tukea etenkin naisviljelijöitä, jotka ovat eläneet läpi sisällissodan. Hankkeessa on mukana nykyisin noin 7000 kahvin viljelijää, joista arviolta 1500 on leskeksi jääneitä naisia. Hanke on saanut ensimmäisten joukossa mm. luomusertifikaatin sekä arvostetun SCAA:n Sustanaibility Awardin vuonna 2014. Kaikki täältä tulevat kahvit ovat jäljitettävissä. Kaikkiaan siis hyvin mielenkiintoinen ja arvokas hanke hyvän kahvin parissa. Kongo Kivu on 1600 metrin korkeudessa kasvanutta ja pesukäsiteltyä Bourbon -lajiketta. Kahvi on paahdettu hyvinkin tummaksi (5/5) öljyjen noustessa tumman pavun pintaan. Tuoksua hallitsee tummapaahtoiseen tapaan..noh, paahteisuus. Mutta löytyy sieltä jokin raikas vivahde myös. Vaikkei tummat paahdot kuulukaan allekirjoittaneen varsinaisiin suosikkeihin, yllätti tumma Kongo kyllä perinpohjaisesti. Kahvi on helposti lähestyttävä, hyvin pehmeän makuinen. Hapokkuutta löytyy tummaksi paahdoksi mukavalla tavalla. Suutuntuma on pehmeä, kuin makeuttamaton kaakao. Jälkimaussa löytyy tämän kahvin jännä sivujuoni, greippimäinen tai limeen vivahtava raikkaus. Valmistin Kongo Kivua myös espressona, jossa raikkaus nousee mielestäni vielä selkeämmin esille. Tässäpä helposti lähestyttävä, monipuolinen kahvi joka varmasti muuttaa monen ennakkokäsitykset hiilitummaksi paahdetuista kahveista.

Kenya Ndaroini on maistelun vaaleampi osapuoli. Se saapuu Kenian Ndaroinista, Nyerin maakunnasta. Mokkamestarit on tuottaneet tämän kahvin yhteistyöprojektina Hollantilainen raakakahvitoimittaja Traboccan kanssa. Keniassa kahvinviljelijät ovat valitettavasti viime aikoina tottuneet alhaisiin hintoihin, viivästyneisiin maksuihin ja muihin lainsäädännön tuomiin vastoinkäymisiin, jotka ovat alkaneet tehdä tuotannosta mahdotonta. He kamppailevat ylikansallisia jättejä ja ostokartelleja vastaan, jotka polkevat ja päättävät epäoikeudenmukaisesti kahvin hinnoittelun. Mokkamestarit on liittynyt Traboccan kautta hankintaketjuun, joka tarjoaa reilun hinnan kahvista ja etukäteismaksun, joka takaa viljelijälle ja hänen perheelleen taloudellisen selviytymisen satokauden ja prosessoinnin läpi sekä mahdollistaa tuotannon kehittämisen kahvitilalla. Kenya Ndaroini on sekoitus SL24 sekä SL34 -lajikkeita, jotka on kasvaneet 1880 metrissä ja poimimisen jälkeen pesukäsitelty. Nyt maistelussa oleva kahvi on keskipaahtoisesta merkinnästä poiketen vaaleapaahtoinen (1/5), ja myös silmämääräisesti tarkasteltuna hyvin vaalea paahto. Pienikokoisesta pavusta ilmoille vapautuva tuoksu pitää sisällään huumaavan sekoituksen greippiä sekä jotain trooppisia hedelmiä. Eikä kahvin maku tehnyt tähän suurta poikkeusta. Vaalea Kenya Ndaroini on hyvin intensiivisen makuinen, raikas kahvi. Siitä löytyvät tyypilliset Kenialaiskahvin komponentit upeassa tasapainossa; makua hallitsee raikas greipin tai verigreipin kirpeys sekä jännä pähkinäisyys. Itseasiassa tällä kahvilla onnistuin tekemään pitkään aikaan maistuvimman aeropress -kupillisen käyttäen tuoretta 2019 aeropressin mm- voittajareseptiä;

  • 30 g kahvia, karkea jauhatus
  • aeropress väärinpäin, eli ns. inverted. Yksi huuhdeltu suodatinpaperi
  • 100 g vettä (92c), timer käyntiin
  • sekoitus x20 lusikalla 10 sekuntin aikana
  • 40 sekunnin odotus ja tasainen painallus kuppiin
  • lisätään 120 g kuumaa vettä

Mokkamestareiden uutuuskahvit löydät paahtimon verkkokaupasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *