Kuluneena viikonloppuna sää todella suosi ulkona liikkujia. Niinpä mekin vietettiin iso osa viikonlopusta luonnossa retkeillen ja auringosta nauttien. Tai isä nautti kyllä samalla myös huikaisevan hyvästä retkikahvista, kun reppuun oli saatu Kahwen uunituoretta Kolumbia Geishaa. Tätä tuli siemailtua Lauantain metsäretkellä ja kodassa Nuuksion maisemissa ja tänään sunnuntaina lasten kanssa pyöräretkellä meren rannassa. Kyseessä on itselleni tuttu kahvi viime vuodelta, jolloin Kahwen Joel paahtoi ensimmäiset erät kyseistä huippukahvia. Nyt testissä ollut erä on Joelin kertoman mukaan vielä edellisestä hieman paranneltu versio, johon on haettu vieläkin maukkaampaa paahtoprofiilia. Jo edellinen Geisha oli enemmän kuin maukas kahvi, mieleeni jäi erityisesti vaaleapaahtoisen kahvin raikas hapokkuus ja hunajainen makeus, joten uudelta satsilta oli kai lupa odottaa aika paljon.

Olin toki maistellut kyseistä kahvia jo aiemmin kotona, hieman otollisemmissa lämpötiloissa ja olosuhteissa. Kotona kahvi pääsi testiin pour overina Kalitan pienen 155 -mallisen suodatinsuppilon läpi valutettuna. Retkikahvitteluihin reppuun sujahti tällä kertaa aeropress, ehkäpä siitä syystä että muistan viimeksi kyseisestä kahvista tehneeni erityisen hyviä kupposia juuri tällä metodilla. Kalitalla valmistin Geishaa perinteisellä 15/250g reseptillä, käyttäen hetken kiehahtamisen jälkeen jäähtynyttä vettä. Yleensäkään en uuttoveden lämpötilasta ole ollut kauhean tarkka, kunhan se on riittävä. Usein tulee käytettyä myös juuri kiehautettua vettä. Aeropressilla taas reseptiikka oli James Hoffmannin suosima 14/200g tai mainion kahvipoadcastin Cappuzinenkin ”virallinen” 17/250g resepti.

Kahwen Kolumbia Geisha hurmaa kahvittelijan jo heti kun pussin minigrip- tyylisen sulkijan riipaisee auki. Pussista ilmoille vapautuvan kahvin tuoksun nimittäin täyttää huikean hieno punaherukan mehumainen makeus. Nimenomaan makeus, sillä harvasta kahvista löytää heti tuoksusta näin selkeän makeuden. Papu on kauniin vaaleksi paahdettua ja tasalaatuisen näköistä. Kolumbia Geisha tulee Huilan, tai tarkemmin Acavedon alueelta jossa tätä kahvia viljelee Consuelo Castro niminen 38 -vuotias nainen 32 hehtaarin tilallaan. Castro on toisen polven kahvinviljelijä, ja saanut oppinsa omilta vanhemmiltaan. Yhdessä Castron kanssa kahviplantaasilla häärii myös hänen vanhin tyttärensä, joka omistaa pienen osan viljelysmaasta. Vulkaanisella maaperällä sijaitsevalla kahvitilalla kasvaa noin 20.000 kahvipensasta yhdessä keittobanaanien, appelsiinien sekä persikoiden kanssa. Lannoitteena tilalla käytetään luonnollisia lannoitteita kuten kahvimarjan kuoriosaa cascaraa. Kahvi on siis lajikkeeltaan kahvikisoistakin kuuluisaksi tullutta Geishaa, joka on kasvanut 1800 metrin korkeudessa ja pesukäsitelty.

Täytyy kyllä sanoa, että ei Kahwen Joel turhaan ole hääräillyt paahtimollaan pitkiä päiviä hakien kahveilleen (vai Kahweilleen) parhaita mahdollisia paahtoprofiileja. Uuden Kolumbia Geishan makunystyröitä hellivät ominaisuudet on nimittäin ainakin itselleni viritetty melkolailla optimaalisiksi. Kahvista löytyy aiemmasta paahdosta tuttu makeus, mutta nyt se jollain lailla viipyilee suussa entistä enemmän. Punaherukan makeus ja raikas hapokkuus ovat todella hienossa balanssissa ja kahvi on kaikkineen hienostunut ja tasapainoinen. Erittäin hyvä vaaleapaahtoinen kahvi, joka taatusti jää sellaisen ystävälle mieleen.

Kahwen Kolumbia geishan löydät Kahwen verkkokaupasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *