Viime viikolla allekirjoittaneelle tuli tilaisuus päästä tutustumaan Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevan pienpaahtimo Rost & Co. toimintaan sekä heidän uunituoreeseen satokausikahviinsa. Paahtimolla käydessäni Rost & Co.:n paahtimomestari Antti esitteli paahtimon tiloja, kertoi paahtimon toiminnasta sekä tulevaisuudensuunnitelmista, ja keittipä mies vielä erittäin maistuvat kahvit. Kyseessä oli juuri saman päivän aamuna paahdettu, paahtimon tuore satokausikahvi Ruanda Muzo Intango. Maistelimme tätä Antin V60:lla valmistamaa Ruandalaista, ja vaikka kahvi olikin todella tuoretta (kahvi voi olla myös liian tuoretta, paahdetun kahvin olisi hyvä antaa hengähtää viikon verran), heti alkuryystöstä lähtien tuli selväksi että nyt ollaan todella mielenkiintoisen kahvin jäljillä. En itse vielä tässä vaiheessa ollut nähnyt kahvin pakkausta tai sen makuluonnehdintaa (paahtimo kertoo kahvista löytyvän metsämansikan, toffeen sekä kirsikan sävyjä), mutta heti ensimmäisenä mausta nousi esiin selkeän mansikkainen, todella jännä makeus.

Tämän kahvin kohdalla tuli todettua sekin, kuinka kahvin maku todella kehittyy ensimmäisten päivien ja viikojen aikana. Mutta mennäänpä siihen hiukan tuonnempana. Ensin hieman taustaa itse kahvista, joka on ainakin kaltaiselleni kahvinörtille melkoista herkkua. Itse kahvi saapuu siis pohjoisesta Ruandasta, Gakenken alueelta. Siellä kahvia tuotetaan Muzo Cooperative -viljelijäyhteisön toimesta, joka on palkittu vuonna 2014 Cup of Excellence voitolla. Viljelijäyhteisöä johtaa Rusatira Emmanuel, jonka missiona on osallistaa naisia, iäkkäämpiä viljelijöitä sekä viljelijäuraansa aloittelevia nuoria kahvinviljelyn pariin tarjoamalla heille mm. koulutusta. Muzo Cooperative tukee viljelijöitä tarjoamalla työvälineet, koulutusta kestävistä viljelymenetelmistä sekä parantamalla alueen vesihuoltoa. Viljelijäyhteisö panostaa kahvinsa laatuun erityisesti poimintatyössä ja kaikki kahvit onkin poimittu käsityönä. Kahvinviljelijöillä on varsin pienet, noin 250 kahvipensaan palstat, joiden lomassa kasvatetaan maissia ja perunaa.

Kahvi on lajikkeeltaan Red Bourbon -lajiketta, joka on kasvanut 1570-2200 metrin korkeudella, ja vallitsevan trendin mukaisesti tässä kahvissa on käytetty prosessointitapana anaerobista fermentointia. Kahvi on fermentoitu Ruandalaisissa Intango -saviastioissa, samoissa joissa yleensä valmistetaan paikallisia seremoniaoluita. Melkoinen sekoitus siis paikallista perinnettä ja prosessointitapaa, anaerobista fermentointia. Fermentointi kestää 18-36 tuntia, jonka jälkeen kahvia on kuivattu suhteellisen pitkään, 33-40 päivää säästä riippuen. Paahdoltaan kahvi on paahtimon 1/5 eli vaaleaa paahtoa. Papu on sitä, selkeästi vaaleapaahtoista muttei aivan vaaleimpia vastaan tulleita. Papu on yleisesti hyvin tasalaatuisen näköistä, joskin joukossa on jonkin verran aivan pienenpieniä, pienen maustepippurin kokoisia papuvauvoja. Sehän ei tietenkään ole mikään huonouden tai epätasaisen laadun merkki. Maistelimme siis kyseistä kahvia paahtimolla vieraillessani tuoreena, vasta jokunen tunti sitten paahdettuna. Silloin kahvi oli makea, todella maistuva ja raikas. Kun kahvia on saanut maistella nyt muutaman päivän kuluttua paahdosta ja reilun viikon jälkeen, on saanut huomata konkreettisesti kuinka kahvin makumaailma kehittyy vielä paahdon jälkeen. Valmistin kahvia sekä V60:lla että Kalitan pienemmällä 155 suodatinsuppilolla, mutta parhaan lopputuloksen sain tällä kahvilla aeropressilla. Olen viime aikoina kokeillut aeropressia hieman karkeammalla jauhatuksella, hitusen viileämmällä vedellä ja normaalia yhden minuutin uuttoaikaa pidemmällä, kahden – kahden ja puolen minuutin ajalla, joka mielestäni sopii etenkin tämänkaltaisiin vaaleisiin paahtoihin hyvin. Tarkkaan ottaen tein aeropressini reseptillä 18g kahvia, 280g vettä (noin 85c), uuttoajan ollessa 2:30, aeropress ”oikein päin”. Kahvin maku on todella makea, ja kun nyt on saanut lukea epäilyjä siitä onko esimerkiksi kanelia lisätty joidenkin kahvien joukkoon, voi tämän kahvin kohdalla epäilykset herätä mansikkaisuuden suhteen. Metsämansikan makeus on todella dominoiva, sama tuoksu valtaa muuten ilman kun papupussin avaa. Mutta viikon verran tekeytynyt kahvi tarjosi mansikkaisuuden lisäksi muutakin, nimittäin aivan selkeän toffeen aromin jota ei ”liian tuoreesta” kahvista ainakaan omaan makuuni osunut. Kahvissa on selkeä, raikas body ja mukava kevyt hapokkuus. Aivan jäähtyneestä kahvista löytyy vielä jännä kirsikkainen tvisti. Kyseessä onkin kahvi, jonka kannattaa antaa jäähtyä reilusti. Makumaailma muuttuu tämän kahvin kohdalla todella voimakkaasti siitä kun kahvi on kuumaa aivan jäähtyneeseen viimeiseen liruun. Tässä on kyllä kahvi, joka innosti pitkään aikaan eniten tutkiskelemaan sen monimuotoista makumaailmaa ja hifistelemään aamukahvien kanssa. Totisesti melkoinen jälkiruokakahvi!

Rost & Co. tuoreen Ruandalaisen satokausikahvin löydät Kaffecentralenin verkkokaupasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *