Nyt ollaan liikkeellä tälle kahviharrastajalle hieman vieraammassa päädyssä. Viime viikkoina olen nimittäin maistellut Cafetoria Roasteryn #resistcaffeine -nimeä kantavaa kofeiinittomien kahvien sarjaa. Kofeiinittomia tai vähän kofeiinia sisältäviä kahveja on toki ollut markkinoilla jo vaikka kuinka kauan, mutta se millaisia kofeiinittomia kahveja, onkin sitten ihan toinen juttu. Pitkään kofeiinittomat kahvit ovat olleet melkoisia ”korvikkeita” niille, jotka eivät syystä tai toisesta ole kofeiinia pystyneet nauttimaan. Eikä kahveissa ole vanhoista kofeiinin poistomenetelmistä johtuen ole juuri ollut kehumista. Nykyään menetelmät kofeiinin poistoon ovat kehittyneet, ja voidaan oikeasti puhua todella hyvistä kahveista myös kofeiinittomina. Joillekin kofeiini ei vaan syystä tai toisesta sovi; yöunet voi mennä tai haluaa nauttia kahvia vielä illalla, joillekin kofeiini aiheuttaa muita vaivoja tai kahvinystävä saattaa odottaa perheenlisäystä. Olipa syy mikä tahansa, tänä päivänä löytyy takuulla sopiva sumppi jokaiseen elämäntilanteeseen.

Kahvi sisältää kofeiinia noin 1.2% eli 12 milligrammaa per gramma (poikkeuksena esimerkiksi luonnostaan vähän kofeiinia sisältävä lajike Laurina, joka sisältää 0,3-0,5% kofeiinia), joten kofeiinittomista kahveista se on poistettava tavalla tai toisella. Ja tämä tekniikka on kehittynyt vasta viime vuosikymmenten aikana sellaiseksi, että nykyään kofeiinittomien kahvienkin kohdalla on mahdollisuus nauttia aivan samanlaatuisista makunyansseista kuin parhaiden tavallisten kahvien kohdalla.

Cafetoria Roasteryn #resistcaffeine -tuotesarjan kofeiinittomat kahvit on käsitelty Swiss Water -menetelmän avulla. Kyseinen täysin kemikaalivapaa (mitä kofeiinittomien kahvien käsittelymenetelmät eivät ole aina olleet) prosessi perustuu ainoastaan veden ja aktiivihiilisuodattimen käyttöön ja sille luvataan 99.9 % kofeiiniton lopputulos. Luonnollisen menetelmän hyvä tai tässä tapauksessa paras puoli on se, ettei se tuo kahviin ei-toivottuja sivumakuja, ja toisaalta vie pois kahvin omia makuja.

Cafetorian #resistcaffeine -sarjasta maisteltavana oli kolme kahvia, Decafe Meksikosta ja Perusta, Honduras sekä Ethiopia Sidamo. Kyseessä on varsin monipuolinen kattaus tummaa sekä vaaleampaa paahtoa, ja kuten Cafetoria Roasteryn Ivanin kanssa näistä keskustelimme, monenlaiseen fiilikseen ja tilanteeseen sopivaa kahvia. Itsellänikään ei ole kokemusta kauhean monesta ”specialty coffee” -kofeiinittomasta kahvista, mutta nämä Cafetorian tuotteet kyllä yllättivät positiivisesti. Jokaisesta kahvista löytyy sille ominaiset makunsa eikä suuhun jää millään lailla ”laiha” tai käsitelty fiilis. Itseasiassa väittäisin, että useimmille kahvinjuojille nämä kahvit menisivät ihan täydestä ”tavallisina” kahveina mikäli niitä maistatettaisiin sokkona. Valmistin kahveja pääasiassa manuaalisilla (aeropress ja pour over) menetelmillä, tummempaa Hondurasia myös espressokoneella uutettuna.

Decafe Mexico – Peru

Mexico – Peru on sekoitus latinalaisen amerikan arabicalajikkeita Perusta sekä Meksikosta. Kahvi on paahtimon 1/5 paahtoasteinen ja sarjan vaalein kofeiiniton kahvi. Kahvin tuoksu on monipuolisen makea, joskaan siitä ei kovin helposti löydä yksittäisiä tuoksuja. Mutta lupaavan makea joka tapauksessa. Kahvin maku on selkeän raikas ja mehukas. Mausta löytyy hedelmäisyyttä persikan ja luumun vivahteina sekä suhteellisen matala mutta kuitenkin tuntuva hapokkuus. Jälkimaku on mukavan makea ja kahvi on erittäin mukavaa juotavaa pitkin päivää.

Ethipia Sidamo

Legendaarisen Sidamon alueelta Etiopiasta saapuva kahvi on keskipaahtoista sorttia. Tuoksussa on Etiopialaiseen tyyliin monivivahteinen kattaus makeutta sekä keskipaahtoisen kahvin suklaisuutta. Kahvin makumaailma on tämän kolmikon monivivahteisin; suklainen ja pähkinäinen makumaailma reippaalla hapokkuudella täydentyy hienolla kukkaisella makeudella. Jälkimaku on kuin jokin makea keksi teekupillisen kanssa. Todella makoisa kahvi joka vain paranee reilusti jäähtyessään.

Honduras

Honduras on #resistcaffeine -kahvisarjan tummin paahto. Cafetorian 3/5 paahtoinen papu on kuitenkin silminnähden melko tummaa paahtoa öljyjen tullessa pavun pintaan. Tuoksu on tummaksi paahdoksi siirappisen makea, tyypillisten tummapaahtoisten suklaisten lisäksi. Suodatinkahvina Honduras on yhtä siirappisen makea kuin mitä tuoksu antaa ymmärtää. Tummin paahto on näistä kahveista matalahappoisin ja selkeimmin ymmärrettävissä kofeiinittomaksi. Vaaleampien paahtojen hapokkuus jollain lailla tuo kahveihin sen puuttuvan ”terävyyden”, joka tästä kahvista puuttuu. Kokeilin Hondurasia myös espressona, ja tällä menetelmällä valmistettuna se pääsee todella oikeuksiinsa! Espresso on äärettömän pehmeä ja pyöreä, maussa taatelin sekä rusinan makeutta. Tästä syntyi meidän nelivuotiaan pikkubaristan eka muttei takuulla vika cappuccino, ja kyllä muuten maistui. Honduras on todella toimiva myös maidon kera suodatinkahvina.

Cafetorian kofeiinittomat #resistcaffeine -kahvit löydät paahtimon verkkokaupasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *