Lappeenrannan tuorein kahvipaahtimo ja kahvila Makea Coffee on lähtenyt viemään Etelä-Karjalan ja koko maan kahviskeneä eteenpäin hyvinkin sata lasissa. Tämä Lehmus Roasterylla kannuksensa hankkineen paahtimomestari Visa Tuovisen luotsaama paahtimo ja kahvila tarjoaa paitsi tuoretta ja eettistä kahvia, myös vegaanista purtavaa. Iltaisin ja viikonloppuisin kahvila muuntautuu sulavasti kahviloungeksi, jossa tarjolla kahvin sekä teen lisäksi drinkkejä ja livemusiikkia. Makea Coffeella järjestää lisäksi kahvi- ja teealan koulutusta Lappeenranta Coffee Schoolissa. Varsin monipuolinen ja takuulla toivottu konsepti siis Etelä-Karjalaan, joista kirjoitinkin blogin puolelle. Nyt maistelussa on paahtimon kolme Guatemalasta kotoisin olevaa kahvia. Kun kahveja on nyt tullut maisteltua erilaisin menetelmin, on upeaa huomata kuinka erilaisia kahveja voikaan samasta alkuperämaasta tulla. Mutta ei tämä ole pelkästään Guatemalalaisten kahvien ansiota, vaan paahtimolla on selkeästi luettu oppikirjat ja ymmärretty paahtaa kukin kahvi siten, että niiden omat ja parhaat puolet on saatu nostettua esille. Esimerkkinä vaaleapaahtoinen Ana Perez, joka tarjoaa lähes Afrikkalaisten kahvien monivivahteisia piirteitä tai tummapaahtoinen Lounge, johon on kuitenkin saatu jätettyä huikean hieno makea (huom. MAKEA) twisti. No mutta pidemmittä löpinöittä, maistellaas kahveja tarkemmin.

Ana Perez

Kolmikon vaalein paahto saapuu Guatemalan Huehutenangon alueelta, Nub il Ha -tilalta. Siellä Ana Perez Rafael viljelee tätä Caturra -lajiketta 1570-1650 metrin korkeudessa avokado-, inga- sekä gravileopuiden varjossa. Tila on yhden hehtaarin kokoinen ja tuottaa vuosittain noin 1200 kahvikiloa. Satokauden aikana neljä poimintavuoroa pitää huolen siitä, että vain juuri oikean kypsyiset marjat tulee poimituiksi. Kahvimarjat prässätään papujen päältä samana päivänä ja fermentoidaan marjan Mucilage kerroksen kanssa 36 tuntia muovisissa altaissa. Tämän jälkeen pavut pestään ja laitetaan uudestaan likoamaan 12 tunniksi puhtaaseen lähdeveteen. Tätä prosessointia kutsutaan nimellä “double soaking”, kaksoisliotus. Viimeisen liotuksen jälkeen pavut kuivataan patioilla kuuden päivän ajan.

Vaaleapaahtoisen kahvin tuoksu on kevyt ja makea ja siitä löytyy mangon sekä papaijan kaltaisia trooppisia hedelmiä. Valmistin kahvia pour overina sekä aeropressina, ja tämä on kyllä enemmän kuin sopiva kahvi kantamaan paahtimon nimeä! Maku on todella mehukkaan makea, ja siitä on löydettävissä raikasta trooppisten hedelmien kirjoa. Itselleni tulee ensimmäisenä mieleen sellainen jo hitusen ylikypsäksi päässyt ananas tai makea kiivi. Hapokkuus on raikas ja suutuntuma kukkaisen kevyt. Jäähtyessään tuo aiemmin mieleen tullut ananaksen maku tuntuu voimistuvan edelleen viinimäisyyden kera. Todella mehevä startti näiden Guatemalalaisten kahvien testille.

Gaspar Diaz

Tämä keskipaahtoinen kahvi saapuu myös Guatemalan Huehuetenangosta, Gaspar Diazin tilalta. Tällä vain 0.6 hehtaarin Tipoj -tilalla (tuotantomäärä 12 x 69 kg Specialty laatuista kahvisäkkiä) Gaspar Diaz Domingo viljelee Caturra sekä Bourbon -lajikkeita Chalun ja Gravilea -puiden varjossa, 1500-1600 metrin korkeudessa. Farmin nimi Tipoj on muuten paikallista alkuperäiskieltä Poptia, ja tarkoittaa valkoisia hiekkoja – viitaten tilan maaperään. Satokautena tilalla poimitaan kahvia kolmessa vuorossa, joka takaa sen että vain oikean kypsyiset marjat tulevat poimituksi. Poiminnan jälkeen marjaliha prässätään papujen päältä pois ja pavut laitetaan Mucilage kerroksensa kanssa 36 tunniksi altaisiin likoamaan. Tämän jälkeen Mucilage kerros pestään pois ja pavut likoavat vielä 12 tuntia, kunnes ne kuivataan vähintään kuuden päivän ajan patioilla.

Kahvi on jo pussia avatessa melkoista ilotulitusta aisteille. Tuoksusta on löydettävissä herukkaisuutta ja rusinan kaltaista makeaa tuoksua sekä mystistä mausteisuutta. Ja monipuolisen kattauksen makuja kahvi tarjoaa maisteltunakin. Makean (taas se MAKEA nousee esiin) mausteinen maku täydentyy jännästi vaikka ja millä; on kirpeää herukkaa, viikunaa ja viinimäinen pirskahteleva hapokkuus. Mausteisuus on sikäli mielenkiintoinen, ettei siitä osaa ainakaan omilla aisteilla eritellä mikä mauste nousisi pintaan. Jos kuvittelee avaavansa maustekaapin, ehkä sieltä makeammasta päädystä niin ollaan aika lähellä tätä komboa. Kun kahvin antaa jäähtyä reilusti, nousee makeus vieläkin enemmän esiin.

Lounge

Tummapaahtoinen Lounge on kokoelma kymmenen Guatemalan Huehuetenangon alueen pienviljelijän sadosta. Muun muassa Caturra sekä Bourbon -lajikkeista koostuva sekoitus on washed -käsitelty. Makea Coffee muuten kertoo tämänkin kahvin kohdalla esimerkillisen hienosti mm. hinnan, jonka ovat raakakahvista maksaneet sekä Lounge -kahvin viljelijät sekä muuta mielenkiintoista kahvifaktaa. Nämä löydät paahtimon verkkosivuilta.

Lounge on näistä kolmesta selkeästi tummin kahvi. Yleisesti ottaen tummat paahdot ovat melkolailla selkeän suklaisia tai pähkinäisiä, jolloin reilumpi paahto on niistä sivaltanut makean ja hedelmäisen puolen lähestulkoon kokonaan. Lounge on kuitenkin paahdettu siinä määrin fiksusti, että tämä puoli ei ole kokonaan hävinnyt. Kahvin maussa on todella miellyttävä makeus, kuin suoraan poltetusta sokerista tai tummasta siirapista. Maussa on maapähkinää ja tummaa suklaata ja hapokkuus on tummapaahtoiselle kahville tyypillisen matala. Suutuntuma on tukeva. Tätä tuli valmistettua myös espressona, jossa varsinkin maitojuomien pohjana se osoittautui todella hyväksi. Makeus nousee espressoon ja vielä maitovaahdonkin läpi esimerkillisen hienosti, tukevan bodyn ollessa tähän just eikä melkein sopiva.

Makea Coffeen kahvit löydät paahtimon verkkokaupasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *