Pari viikkoa sitten postilaatikkooni kolahti todellinen pimeä pull… pussi. Lähetys sisälsi kahvia Paulig Kulman Jori Korhoselta. Mies kertoi salamyhkäisesti pussin sisältävän hänen kisakahviaan tulevaan Suomen Brewers Cupiin. Muuta infoa kyseisestä kahvista ei sitten herunutkaan, vaan Jori pyysi kertomaan miltä se maistuu ja halutessani arvailemaan mistä kahvi mahtaa olla kotoisin. No mikäpä ettei, tämähän olisi varsin miellyttävä tehtävä ja kunnia sinänsä päästä maistamaan kisakahvia ennen sen virallista julkistamista.

Hyvin pian kahvia maistellessa ja haistellessa huomasi sen, kuinka kädetön sitä onkaan näissä touhuissa. Kun yleensä kahvipakkauksen kyljessä ilmoitetaan paljonkin infoa kahvista, alkuperämaasta ja prosessoinnista sekä yleensä myös jonkinlaista paahtimon makuluonnehdintaa, oli melkoisen jännä maistella kahvia aivan ”sokkona”. Ensin tuli tehtyä kupillinen kahvia ja maisteltua sekä haisteltua, löytyisikö siitä jokin selkeä suunta kuten vaikkapa Kenialaisten tai Etiopialaisten kahvien kohdalla monesti on. Mutta nyt täytyy sanoa, että tehtävä oli melkoisen kinkkinen. Valmistin kahvia pour overina sekä aeropressilla, ja kahvi oli kummallakin menetelmällä hyvinkin mielenkiintoinen. Vaaleapaahtoisen kahvin maussa oli heti alkuun havaittavissa jonkinlainen ”Pauligmaisuus”, eli hillitty tyylikkyys ja selkeys. Kahvi ei räväyttänyt makuaisteille mitään selkeästi erottuvaa tai räikeää maisteltavaa, vaan maku oli hyvin balanssinen ja hienostunut. Maussa on makeutta, kevyt muttei millään lailla ylitsepursuva hapokkuus sekä pitkä kukkainen jälkimaku. Mausta löysin selkeimmin vadelman vivahteita, lisäksi sekalaisen ryöpyn herukkaa ja karpaloa (sellaista pakkasöiden jälkeistä, vähän makeampaa) sekä jotain irtokarkkia, mutta äkkiseltään sitä ei osannut tarkentaa. Ei ollut helppoa, tuntui että heti kun sai jostain mausta tai suunnasta kiinni, seuraavassa jäähtyneemmässä hörpyssä olikin jo ihan jotain muuta.

Jorille turhautumistani purkaessa heitin ilmoille arvauksen kahvin alkuperästä, jonkin Afrikkalaisen kahvin tämän täytyisi olla. Kun maku oli niin kinkkisen monipuolinen, veikkasin sen olevan Ruandalaista alkuperää anaerobisella prosessoinnilla. No eihän se aivan oikein mennyt, paitsi prosessoinnin osalta. Helsingissa 7.3. järjestetyn Brewers Cupin jälkeen Jori paljasti kahvin alkuperän, jolla mies muuten sijoittui tiukassa kisassa upeasti kolmanneksi! Kahvi on siis Kolumbian Piendamón alueelta, El Paraiso -tilalta tuleva sekoitus Castillo sekä Colombia -lajikkeita, jotka on kasvaneet 1930 metrin korkeudessa. Kahvi on prosessoitu anaerobisella fermentoinnilla ensin 28 tunnin ajan 5-10 C lämpötilassa kokonaisina kahvimarjoina kuorikerroksineen, jonka jälkeen vielä 40 tunnin ajan mucilage kerroksen kanssa. Melkoisen erikoinen prosessointi siis. No mutta niin on kyllä kahvikin!

Kyseistä Brewers Cup -kisakahvia löydät hyvin rajatun ajan Paulig Kulmasta. Vahva suositus kiirehtimään kaupoille mikäli vähän erityislaatuisempi kahvi maistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *