Viime viikkoina uutistulva on ollut hyvinkin yksipuolinen, ja välillä on joutunut oikein tosissaan etsimään positiivisia ja hyvän mielen juttuja. Ja mikäli itseltäni kysytään, mikä saa hyvälle tuulelle tai mikä on hyvän mielen tekemistä, niin ehdottomasti puuhastelu hyvän kahvin parissa. Pari viikkoa sitten minulle mahdollistui hyvin mielenkiintoinen tapaaminen kotimaan kahvikulttuurissa melkoisen pioneerin kanssa. Istuimme nimittäin Helsinkiläisen Voima- kahvilan pöytään juttelemaan ensimmäisen suomalaisen kahvitilan viljelijän Mikko Kauppisen kanssa. Kupposessa oli Mikon perhetilan omaa, vasta Kolumbiasta suomeen rahdattua tuoreen sadon kahvia Finca Las Ventanas -tilalta. Kyseinen kahvitila sijaitsee Kolumbiassa, Santanderin alueella pienen Confines -kylän liepeillä. Siellä Suomalais- Kolumbialainen aviopari Mikko ja Andrea ovat perheineen viljelleet kahvia vuodesta 2019 saakka. Tilan ensimmäinen Castillo- sekä Colombia -lajikkeista koostuva kahvisato korjattiin syksyllä 2019, luonnollisesti käsipelillä, jonka jälkeen kahvi sai pesukäsittelyn ja pääsi kuivumaan Kolumbian trooppisen auringon alle. Omaa paahtimoa ei tilalla ole, vaan tänne suomeen rahtaamisen jälkeen kahvi pääsi yhteistyökumppanin Turun Kahvipaahtimon ammattitaitoiseen käsittelyyn. Tilan kahvi on päädytty pitkällisten maisteluiden jälkeen paahtamaan hivenen keskipaahtoa tummemmaksi, säilyttäen kahvin hedelmäisyys ja muut ominaismaut, mutta myös sen vuoksi että sama kahvi toimii hyvin suodatinkahvin lisäksi myös espressona.

Täytyy kyllä sanoa, että pitkään aikaan en ole itselleni uutta kahvia maistellessani ollut siitä yhtä innoissani kuin nyt. Ja onhan tämä nyt kova juttu, ensimmäinen oikea suomalainen kahvitila! Maistelimme kahvia jo Mikon kanssa kahvilassa rupatellessamme, ja kotona olen sitä testannut ajan kanssa sekä käsin uuttamalla että espressona. Ja täytyy kyllä sanoa, että Kauppisen perhe on tuonut suomalaiseen kahvikulttuuriin todella hienon kahvin. Suodatinkahvina kahvi on täyteläinen, mukavan hapokas ja pehmeä. Vaikka kahvi on paahdoltaan keskipaahtoinen tai jopa hitusen tummempi, löytyy siitä yleensä vaaleampiin paahtoihin yhdistettävä makeus sekä monivivahteisuus. Maussa on pähkinäisyyttä ja maitosuklaata sekä punaisia marjoja. Oma mielikuvani marjaisuudesta liittyy lähinnä karpaloon tai puolukkaan, joka sopii enemmän kuin hyvin suomalaisen tilan kahviin. Todella miellyttävä ja takuulla suomalaiseen makuun maistuva kahvi, maidolla tai ilman. Espressona kahvin raikas hapokkuus sekä punaiset marjat tuntuivat ryöpsähtävän ikenille oikein toden teolla. Paahto on hyvin balanssissa sopien suodatinkahvin lisäksi erinomaisen hyvin myös monivivahteisena espressona nautittavaksi. Odotan innolla että suomen kansa löytää tämän mielenkiintoisen uutuuden kahvipöytiinsä!

Finca Las Ventanasin kahvit löydät tilan verkkokaupasta sekä kaiken aikaa kasvavasta jälleenmyyntiverkostosta, jonka ajantasaisen tilanteen löydät tilan instagramista sekä facebookista. Valikoimasta löytyy myös mielenkiintoinen ”treehugger” -kuukausitilaus, jossa kuukausittaisen kotiin toimitettavan kahvin lisäksi tilalle istutetaan hiilijalanjälkeä pienentämään oma puu, jonka saa nimetä haluamakseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *