Maaliskuussa kilpailtiin jälleen Helsingissä kahvialan SM -kisoissa, tarkemmin vuoden barista- sekä Brewers Cup -kilpailuissa. Jälkimmäinen näistä keskittyy siis suodatinkahvin valmistukseen. Kyllä, tästäkin voi kisata! Kilpailuun otti osaa myös  Helsinkiläisen Artisan Cafen Jani Mikkonen, joka meni ja voitti koko kisan. Mutta millä kahvilla, se selviää tässä ja nyt.

Janin Brewers Cupissa käyttämä kisakahvi on sittemmin tuotu myyntiin ja kantaa arvoituksellisesti nimeä ”A+RPR”. Nimi tulee kahden kahvin taustalla toimineen tekijän nimistä, eli Artisan Cafesta sekä Robert Paulig Roasterysta. Kahvi lanseerattiin virallisesti huhtikuussa -20, ajan henkeen sopivassa virtuaalisessa kahvihetkessä, jossa Artisanin Jani sekä RPR:n Jarkko kertoivat kahvista sekä valmistivat kupilliset itse kahvia. Kahvi itsessään on varsin erikoinen sen vuoksi, kuinka se on prosessoitu, mutta kätkeepä itse kahvipakkauskin sisäänsä vielä aikamoisen yllätyksen.

Mysteerikahvi ”A+RPR” tulee siis Kolumbiasta, tarkemmin Plendarmon alueelta El Paraison -tilalta. Kahvi on varsin korkealla, 1930 metrissä kasvaneista Castillo- sekä Colombia -lajikkeista koostuva sekoitus, joita viljelijä Diego Bermudes on viljellyt tilalla jo vuodesta 2008. Kahvi on kuivattu Diegon itsensä kehittämällä, viljakuivuria muistuttavalla ECO-enigma- järjestelmällä 36 tunnin ajan. Tällä kuivausmenetelmällä on haettu tarkempaa ja kontrolloidumpaa lopputulosta verrattuna perinteisiin kuivausmenetelmiin, ja kahvi pystytään näin kuivaamaan tarkasti määritellyssä lämpötilassa sekä ilmankosteudessa. Kahvimarjat on anaerobisesti fermentoitu ensin 24 tunnin ajan hedelmälihoineen 19 c lämpötilassa, jonka jälkeen vielä 36 tuntia mucilage -kerroksineen 28 c lämpötilassa. Lopuksi kahvi on pesty kahteen kertaan, ensin 45 c vedellä, ja toiseen kertaan viileämmällä 12 c vedellä (thermal shock -menetelmä). Varsin monimutkainen ja mielenkiintoisen kuuloinen prosessointi siis.

Neljännen trendiaallon kahveista on kuultu puhuttavan jo jonkin aikaa erilaisissa yhteyksisssä, eikä se ole ehkä aivan yhtä selkeä kuin kahvialalla vallitsevat aiemmat aallot. Ensimmäisellä aallolla tarkoitetaan kahvin kaupallistumista, toisella espressojen sekä tummapaahtoisten kahvien yleistymistä myös kotikeittiöissä, ja kolmannella aallolla pienpaahtimoiden sekä käsityön korostuminen kahvin tuotannossa. Mutta mitä sitten tuo tämä neljäs aalto? RPR:n kahvilähettilään Jarkko Issukan mukaan (pohjautuen Allegran kahvitrenditutkimukseen) se tarkoittaa kolmannen aallon kahvia, maustettuna tieteellä jonka kautta sukelletaan yksityiskohtiin syvemmälle. ”A+RPR” -kahvin kohdalla 4. aalto näkyy nautinnon kokonaisvaltaisuutena, sisältäen moniaistisen kupin sekä edistyksellisesti prosessoidun kahvin.

Kokonaisvaltaisuus tarkoittaa tämän kahvin kohdalla myös kahvin pakkausta. Kotimaassa tuotetun, täysin maatuvan kartonkipakkauksen sisällä pohjarakenteessa on nimittäin piilossa douglaskuusen siemeniä. Eli kun kahvit on juotu, voi pakkauksen täyttää niillä kahvinporoilla ja mullalla, ja laittaa purnukan ikkunalaudalle kasvamaan tai haudata kokonaisena maahan. Kasvaessaan douglaskuusi sitoo tehokkaasti CO2 -päästöjä ja kompensoi tällä tavoin kahvin tuotannossa syntyneitä päästöjä. Toinen kokonaisvaltaiseen kahvielämykseen tähtäävä juttu on vartavasten kahvia varten suunniteltu kuppi, joka korostaa kahvin aromeita viinilasin tavoin (ihmisen hajuaisti vastaa noin 75 prosentista makuelämyksen syntymisessä).

Miltä sitten mahtaa näin monimutkaisen prosessoinnin läpikäynyt kahvi maistua? Kahvi on paahdettu melko vaaleaksi, luonnollisesti sen vuoksi että sen hienot marjaiset aromit säilyvät mahdollisimman hyvin. Ja sitä tämä kahvi totta vie on. Valmistin kahvit käsin uuttamalla Kalitan 155 suodattimella (Janin 15g / 250 g -reseptiikalla) sekä aeropressilla. Kahvi on heti ensi siemauksesta alkaen todella tasapainoinen, eikä mikään sen maussa dominoi erityisen vahvana saati häiritsevänä. Maussa on todella hienoa puolukkaa sekä karpaloa yhdistettynä mansikkaiseen makeuteen. Kahvin hapokkuus on miellyttävän matalalla tasolla ja jäähtyessään sen mausta alkaa nousta esiin kirsikkaista ja makean teen kaltaista makumaailmaa. Jälkimausta löysin todella hienon vaniljaisen tvistin. Kaikkiaan yksi tyylipuhtaimmista ja hienoimmista kahveista, joita on tullut kahviharrastuksen parissa nautittua, ja varmasti laatukahveista kiinnostuneelle kokemisen arvoinen juttu. Kahvia löytyy vielä pieni erä Helsingistä Artisan Cafesta tai heidän verkkokaupastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *