Kesä ja kärpäset ovat täällä! Samoin ovat usean paahtimon vuodenaikaan liittyvät teemakahvit. Turun Kahvipaahtimo on jälleen kerran tuonut tarjolle todella, todella mielenkiintoisen kattauksen kesäkahvejaan, paletti kantaa nimeä Alkukesän kolme kovinta kahvia. On olemassa joitain kotimaisia sekä ulkomaisia paahtimoita, joilta voi joka ikinen kerta odottaa uuden kahvin kohdalla jotain erityistä ja mieleenpainuvaa. Olen maistellut aiemmin Turun Kahvipaahtimon kahveja, ja nämä ovat lähes poikkeuksetta olleet juurikin tällaisia, mieleenpainuvia ja selkeästi ajatuksella valittuja huippukahveja.

Alkukesän kolme kovinta kahvia -sarja jatkaa jo aiemmin tutuksi tullutta mielenkiintoista ja monipuolisesti valikoitua kimaraa kahveja. Tällä kertaa mukana on uutuudet Kolumbiasta, Costa Ricasta sekä Etiopiasta. Siispä vedet kiehumaan ja kahvikamppeet esiin. Nyt kun ilmat ovat suosineet, on kahveja tullut maisteltua teemaan mukaan paljolti ulkona. Tällöin varustuksena on ollut joko kotona termariin pour overina / aeropressilla tehdyt kahvit tai ihan kyseiset kahvikamppeet myllyä myöten. Kotona kahveja tuli maisteltua samaisilla vehkeillä tehtynä, elikkäs käsin uutettuna tai aeropressattuina versioina.

Colombia Penas Negras #1

Kolumbian Huilan alueelta, Collectiven pesuasemalta saapuvaa kahvia viljelee useat alueen pienviljelijät Ana Beatrizin johdolla. Kahvi on sekoitus Colombia -lajikkeita, jotka ovat kasvaneet 1100-1550 metrin korkeudessa meren pinnasta ja käsin poimittu marras- joulukuussa 2019. Prosessoinniltaan kahvi on pesty ja kuivattu auringossa.

Penas Negras #1 on heti alkumetreiltä ja pussin avaamisesta lähtien omanlaisensa kokemus. Jo kahvin tuoksu, papuina sekä jauhettuna on niin huikaisevan makea, täynnä kypsää päärynää että huhheijaa. Nyt ollaan kovan kahvin äärellä! Ja kyllä, itse kahvi on myös huikaisevan hienon makuinen. Makumaailma on, kuten tuoksu antaa ymmärtää, todella makea. Kevyen, teemäisen kahvin mausta löytyy nektariinin tai kypsän persikan makeutta sekä päärynää. Jälkimaku on hienon viipyilevä ja raikas kuin käyskentely puutarhassa kesäisen sateen jäljiltä. Aivan tajuttoman hieno kahvi ja startti tämän kolmikon maistelulle.

Costa Rica La Pastora

Valikoiman toinen maistelussa oleva kahvi saapuu väliamerikasta, alueelta joka on viime aikoina kohottanut päätään vahvasti erityislaatuisempien kahvien tuottajana. La Pastora on siis kotoisin maan keskiosasta Tarraźun (kutsutaan myös Los Santos) alueelta. Siellä tarkalleen 228 Terrazu RL -yhteisön viljelijää tuottaa tätä Caturra, Red & Yellow Catuai -lajikkeista koostuvaa kahvia Cooperative Terrazu -pesuasemalla. Kahvi on 1200-1900 metrin korkeudessa kasvanut, pesukäsitelty ja aurinkokuivattu Costa Rican auringon alla.

Turun Kahvipaahtimo luonnehtii La Pastoran nettisivuillaan ”aika täydelliseksi lounaskahviksi”. Onko kyseessä siis tasaisen konstailematon tai jopa pliisu sumppi? No ei todellakaan ole. Itseasiassa omalla kohdalleni La Pastora toi näistä kolmesta kahvista ehkä eniten sellaisen yllätyksellisen wow -fiiliksen pintaan. Jotenkin Costa Rican kahvit ovat nimittäin jääneet itselleni turhan vähälle huomiolle. Mistä sitten johtuneekin, nyt on aika korjata tilanne. La Pastoran maku on heti ensihörpystä alkaen makea, se tulee selväksi. Mausta löytyy hedelmäisen pehmeää kermaisuutta, jotenkin mieleeni tuli mausta ensimmäisenä kotimaisen valmistajan hedelmäpommi -jogurtti. Kahvin hapokkuus on hento ja suutuntuma jännän viipyilevä. Todella tasapainoinen ja mukavan makuinen kahvi, jota kyllä maistelee mieluusti paitsi lounas- mutta myös aamukahvina. Itse asiassa kahvin makeus innosti kokeilemaan kyseistä kahvia myös jääkahvina, ja voin kertoa että on toimiva myös siinä!

Kenya AB Kii #28

Kenian Kirinyagan alueella, The Kii Factoryn pesuasemalla 950 alueen viljelijää tuottaa tätä todellista kahvialan ilotulitusta. Kyseessä on nimittäin K7, SL-28, SL-34, Ruiru 11 sekä Batian -lajikkeista (huh!) koostuva sekoitus. Asiaan vihkiytymättömille kyseinen kirjainkimara saattaa kuulostaa melkoiselta heprealta, mutta kyseessä on todella arvostetut kahvilajikkeet Keniasta. Kahvi on 1600-1800 metrin korkeudessa kasvanutta ja käsin poimittua. Prosessointina pesukäsittely ja kuivaus verkkopedeissä 12-20 päivän ajan.

Kyseinen kahvi jatkaa Turun kahvipaahtimon Kenya Kii -sarjaa, sillä viime vuoden kesäkahvikattaus sisälsi myös kyseistä kahvia. Tämän vuoden versio on kuitenkin makumaailmaltaan melko erilainen edelliseen verrattuna. Kuka on juonut Kenialaisia ns. marjamehuja (siis kahveja), tietänevät millaisia ne voivat parhaimmillaan olla. Hyvin mehukkaita ja marjaisia. AB Kii #28 ei nouse ikenille aivan samanlaisena perinteisenä Kenialaisena kahvina, vaan makumaailmaa dominoi greippimäinen tai sitruksinen hapokkuus ja hivenen hapan marjaisuus. Kahvin marjaisuus on hyvinkin jännä sekoitus vähän yhtä sun toista, maistuvaa mutta sillä lailla salaperäisen sekavaa ettei yksittäisiä marjoja ainakaan allekirjoittanut kykene erottamaan. Jälkimakuun nousee jännä kukkainen ja makea pyöreys. Erittäin monivivahteinen tykitys ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen kahvi, tällaisia herkkuja juodessa sitä ei voi kuin ihmetellä kuinka ihmeellisiä makunyansseja luontoäiti voi kahvimarjaan saada aikaiseksi!

Alkukesän kolme kovinta kahvia löydät Turun Kahvipaahtimon verkkokaupasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *